23.06.2020

Teigiamos emocijos

Rūpintis ilgą laiką gydomu artimuoju tikrai nėra lengva, todėl verta atkreipti dėmesį, kad dėl to galite patirtį gausybę skirtingų emocijų. Tai apima ne tik Jūsų, bet ir Jūsų artimojo emocijas. Dažniausiai galite jausti stiprią nuotaikų kaitą.

Kokie jausmai pasitaiko dažniausiai?

Slaugomam žmogui Slaugančiajam/slaugytojui
  • susierzinimas;
  • pyktis;
  • bejėgiškumas;
  • abejonės gydymo / reabilitacijos sėkme;
  • depresinė būklė;
  • galvos skausmas;
  • raumenų skausmas;
  • nuovargis;
  • noras atsiskirti nuo pasaulio;
  • depresinė nuotaika;
  • nekantrumas;
  • agresija;
  • asmeninės problemos;
  • seksualiniai sutrikimai
  • baimė;
  • pyktis;
  • bejėgiškumas;
  • vienišumas;
  • supratimo trūkumas;
  • beviltiškumas;
  • abejonės gydymo / reabilitacijos sėkme;
  • motyvacijos trūkumas;
  • agresija;
  • pažeminimas;
  • neteisybės jausmas;
  • susierzinimas;
  • nekantrumas;
  • noras atsiskirti nuo pasaulio;
  • širdgėla

Prižiūrimas asmuo dažnai susitelkia į savo paties jausmus, bet slaugantis žmogus turi rūpintis tiek savo, tiek slaugomo žmogaus emocine būkle.

Kaip tinkamai pasirūpinti savo emocine būkle?

Pamirškite stereotipus

Pamirškite stereotipus, kuriuos girdėjote apie negalią, susirgimus ir sutrikimus. Nelengva, bet tik atsikratę savo neteisingų įsitikinimų, galite įveikti esamus iššūkius. Atsikratę tų neteisingų įsitikinimų, per prievartą nebruksite savo emocijų slaugomam asmeniui, o pateiksite siūlymus, suprasite, kad tik jie praverčia atitinkamoje situacijoje. Tokiu būdu išliksite objektyvesnis ir klaidingai nevertinsite savo artimojo.

Įveikite baimę

Įveikite baimę, susijusią su kito žmogaus fiziologija. Padėkite savo slaugomam žmogui įveikti šią baimę taip pat. Tai išties itin subtilus reikalas. Nesvarbu, ar Jūs tik padedate prižiūrinčiam asmeniui rūpintis paciento higiena, ar Jūs pats visą laiką rūpinatės ligoniu, atkreipkite dėmesį, kokią gėdą ir sumišimą jaučia pacientas apsinuogindamas prieš kitą žmogų, ypač būdamas ne geriausios fizinės būklės. Būkite malonūs ir supratingi prižiūrėdami ir bendraudami su slaugomu žmogumi.

Užjauskite

Užjauskite – įsivaizduokite, ką Jūsų prižiūrimas žmogus jaučia ir pasistenkite jį suprasti. Pabandykite įsivaizduoti save jo būklėje ir situacijoje, ir pagalvokite, kaip būtų galima pakelti bendrą nuotaiką. Stebėkite ir įsiklausykite į prižiūrimą žmogų. Su kiekvienu žmogumi reikia bendrauti skirtingai. Stenkitės artimajam suteikti tai, ko jam labiausiai reikia.

Pasiruoškite nuotaikų kaitai

Pasiruoškite nuotaikų kaitai – tai aktualu tiek pacientui, tiek Jums. Supraskite, kad Jūs taip pat turite teisę būti liūdnas, nepatenkintas, ar patirti kitas emocijas. Svarbu į tai atkreipti dėmesį. Teigiamų emocijų pagalba pasistenkite sutvirtinti, sukurti tarpusavio pasitikėjimą ir palaikyti vienas kitą. Pasistenkite tinkamai susidoroti su neigiamomis emocijomis: pajuokaukite, būkite atviras, išsiverkite - tam tikrose situacijose tai gali pasitarnauti kaip tinkamas būdas „nuleisti garą“, išsiverkus gali palengvėti, ašaros padeda išlaisvinti protą nuo negatyvių minčių.

Niekada nesinaudokite savo pranašumais prieš Jūsų prižiūrimą asmenį

Niekada nesinaudokite savo pranašumais prieš Jūsų prižiūrimą asmenį. Atminkite, kad dažnai prižiūrimas asmuo ir taip jaučia gėdą, kad yra priklausomas nuo kito žmogaus. Pasinaudokite savo stiprybėmis artimojo vardan – įkvėpkite ir spinduliuokite teigiamą energiją.

Niekada nenaudokite žiaurumo

Niekada nenaudokite žiaurumo – fizinio ar psichologinio. Jūsų naudojamas žiaurumas tik rodo beviltiškumą – taip elgdamiesi, skriaudžiate patys save ir savo artimąjį.

Nenuolaidžiaukite

Nenuolaidžiaukite – gerbkite savo artimąjį, bet gerbkite ir save. Ne viską darykite už artimąjį, ypač kai jo būklė leidžia pačiam atlikti įprastinius dalykus. Pamatysite, kaip jis nudžiugs, kai supras, kad gali būti savarankiškas.

Gestas iškalbingesnis, nei žodis

Atminkite, kad gestas gali būti iškalbingesnis, nei žodis. Visada galite nuraminti savo artimąjį prisilietimu, supratingu žvilgsniu ar šypsena. Tokios akimirkos padeda nusiraminti ir pakelia nuotaiką.

Laikykitės paprastų taisyklių
Laikykitės paprastų taisyklių, kad išvengtumėte artimojo neigiamos reakcijos:

Jūsų prižiūrimas žmogus turi žinoti Jūsų veiksmus. Informuokite jį apie veiksmus, kuriuos netrukus atliksite. Nervingi prižiūrinčiojo veiksmai gali taip pat sudirginti prižiūrimą asmenį. Stenkitės viską atlikti ramiai ir paprastai. Kalbėdami su kitu asmeniu, nekalbėkite taip lyg prižiūrimo žmogaus ten nėra. Jei kalbate apie prižiūrimą asmenį, jis ar ji turi teisę tame dalyvauti. Neatimkite iš prižiūrimo žmogaus visos veiklos. Leiskite jam/jai nuspręsti pačiam (pagal galimybes). Išlikite ramūs ir teigiamai nusiteikę. Prižiūrinčio žmogaus nuotaika veikia jo artimojo nuotaiką.

Gerai pailsėjęs slaugantis asmuo – geras slaugytojas

Gerai pailsėjęs slaugantis asmuo – geras slaugytojas. Jums reikia išsikrauti ir retkarčiais atsipūsti nuo kasdieninių rūpesčių. Pasistenkite pasiskirstyti laiką taip, kad kelias valandas galėtumėte skirti sau ir savo poreikiams. Neatsiskirkite nuo visuomenės, nenustokite bendrauti, raskite laiko bendrauti su draugais.

Nesigėdykite paprašyti pagalbos

Nesigėdykite paprašyti pagalbos. Jei nėra kito artimo žmogaus, kuris Jums padėtų, pasistenkite surasti ką nors kitą. Galbūt šalia Jūsų yra organizacijos, galinčios Jums padėti. Kai kuriose organizacijose dirba savanoriai ir profesionalūs slaugytojai, kurie galėtų kelias valandas prižiūrėti Jūsų artimąjį. Nesistenkite visko padaryti vienui vieni – tokiu atveju tiesiog visko neaprėpsite.

Pasitarkite su šeimos gydytoju

Pasitarkite su šeimos gydytoju, ar kontroliuojate savo emocijas. Konsultacija su profesionalu, galinčiu į situaciją pažvelgti kitu kampu išties gali pakeisti ir Jūsų požiūrį į situaciją, ir gali padėti surasti būdą, kaip suvaldyti savo emocijas. Tikintiesiems gali padėti pokalbiai su kunigu. Taip pat yra daug asociacijų ir paramos grupelių, galinčių Jums padėti sunkiu metu.

Rūpinkitės savo kūnu

Rūpinkitės savo kūnu. Artimojo slauga išties sekina, todėl verta savo kūną stiprinti atliekant pratimus. Ypač reikėtų stiprinti nugarą, jei tenka artimąjį dažnai kilnoti. Stenkitės pailsėti kiek įmanoma dažniau ir skirtingų atsipalaidavimo technikų pagalba. Muzikos terapija teigiamai veikia tiek Jus, tiek Jūsų artimąjį. Muzika gali nuraminti mintis ir pakelti nuotaiką.

Įvertinkite visus privalumus ir trūkumus

Įvertinkite visus privalumus ir trūkumus, jei ketinate artimąjį paguldyti į ilgalaikės slaugos įstaigą – slaugos namus ar itin sunkių ligonių slaugos ligoninę. Kartais pastarasis variantas gali būti geriausias abiems pusėms, tad nekaltinkite savęs, jei nusprendėte paguldyti artimąjį į specialią įstaigą. Nepaisant to, patikinkite artimąjį, kad jis neliks vienas. Emociškai palaikykite ir lankykite jį/ją, kai tik galite.

Sužinokite, kaip užtikrinti patikimą priežiūrą.

Patarimai globėjams

Patarimai globėjams

Kuo vaikas vyresnis, tuo jis labiau gėdijasi nesugebėjimo kontroliuoti fiziologines funkcijas. Nesvarbu, ar vaikas nevalingai retkarčiais šlapinasi tik naktį, ar ir dienos metu, tėvai atlieka itin svarbų vaidmenį sprendžiant šią problemą.

Daugiau
Pasirūpinkite savimi

Pasirūpinkite savimi

Kai Jūsų artimasis – Jūsų vaikas, Jūsų tėvas ar mama, ar kitas giminaitis – suserga, daug kas pasikeičia tiek jo, tiek jį prižiūrinčio žmogaus gyvenime.

Daugiau

Platus absorbuojančių gaminių asortimentas žmonėms, kuriems reikalinga patikima apsauga.

Žiūr. Produktai

Pasirinkite produktą

Gerai pasirinktas produktas reiškia paciento komfortą ir mažesnę pragulų susidarymo riziką, taip pat mažiau darbo slaugytojui. Pasirinkite produktą su mūsų pagalba.

Pasirinkite produktą

Pasirinkite dydį

Labai svarbu pasirinkti tinkamą produktą. Štai kodėl mes sukūrėme paprastą įrankį, vadinamą "Diagnostika".

Pasirinkite dydį

Šioje svetainėje naudojami slapukai

Jūsų naršyklėje esančius duomenis arba slapukus naudojame siekdami pritaikyti mūsų svetainę jūsų individualiems poreikiams ir pagerinti naudojimosi ja patogumą, analizuoti svetainės veiklą, tokiu būdu padedant sustiprinti mūsų rinkodarą bei pardavimus, ir rodyti individualiems poreikiams pritaikytus skelbimus, pagrįstus informacija apie jūsų interesus (įskaitant jūsų veiklą mūsų svetainėje arba kitose svetainėse), ir jūsų buvimo vietą. Žemiau jūs galite pakeisti naršyklės nustatymus, kad blokuotumėte kai kuriuos arba visus slapukus.

Nustatymai
Sutinku su visais

1. Paslauga automatiškai nerenka jokios informacijos, išskyrus slapukuose esančią informaciją.

2. Slapukų failai (vadinamieji slapukai) - tai IT duomenys, tiksliau - tekstiniai failai, kurie saugomi Paslaugos Naudotojo galiniame įrenginyje ir yra skirti naudotis Paslauga. Slapukuose paprastai nurodomas svetainės, iš kurios jie gauti, pavadinimas, saugojimo galiniame įrenginyje laikas ir unikalus numeris.

3. Subjektas, kuris įrašo slapukus į Paslaugos Naudotojo galinį įrenginį ir gauna prieigą prie jų, yra Paslaugos teikėjas TZMO SA, kurio registruotos buveinės adresas: Żółkiewskiego 20/16, 87-100 Torunė.

4. Slapukai naudojami šiais tikslais:

a) Paslaugos turinio pritaikymui Naudotojo poreikiams ir svetainių naudojimo optimizavimui; visų pirma, šie failai leidžia atpažinti Paslaugos Naudotojo įrenginį ir tinkamai rodyti svetainę, pritaikytą individualiems poreikiams;

b) statistikos, padedančios suprasti, kaip Paslaugų Naudotojai naudojasi konkrečiomis interneto svetainėmis, rengimui, o tai leidžia tobulinti jų struktūrą ir turinį;

5. Paslaugoje naudojami dviejų pagrindinių tipų slapukai: seanso slapukai ir nuolatiniai slapukai. Seanso slapukai - tai laikini failai, kurie saugomi Naudotojo galiniame įrenginyje iki atsijungimo, išėjimo iš svetainės arba programinės įrangos (interneto naršyklės) išjungimo. Nuolatiniai slapukai saugomi Vartotojo galiniame įrenginyje tiek laiko, kiek nurodyta slapukų failų parametruose, arba tol, kol Naudotojas juos ištrina.

6. Teikiant Paslaugą naudojami šių tipų slapukai:

Vardas Domenas Tipas Trukmė
_fbp .seni.lt Advertisement 3 months
smvr .seni.lt Analytics 10 years
smuuid .seni.lt Analytics 10 years
_ga .seni.lt Analytics 2 years
_gid .seni.lt Analytics 1 day
_gat_gtag_UA_17582194_1 .seni.lt Analytics 1 minute
_gat_UA-17582194-1 .seni.lt Analytics 1 minute
_smvs .seni.lt Analytics 1 day
_hjFirstSeen .seni.lt Analytics 30 minutes
_hjIncludedInSessionSample .seni.lt Analytics 2 minutes
_hjAbsoluteSessionInProgress .seni.lt Analytics 30 minutes
smg salesmanago.pl Analytics 10 years
symfony seni.lt Other 2 hours
_hjSessionUser_2724099 .seni.lt Analytics 1 year
_hjSession_2724099 .seni.lt Analytics 30 minutes
SERVERID app3.salesmanago.pl Performance session

7. Daugeliu atvejų programinė įranga, naudojama svetainėms naršyti (interneto naršyklė), leidžia saugoti slapukus Naudotojo galiniame įrenginyje pagal numatymą. Paslaugos Naudotojai gali bet kada pakeisti slapukų nustatymus. Šiuos nustatymus visų pirma galima pakeisti taip, kad interneto naršyklės nustatymuose būtų blokuojamas automatinis slapukų tvarkymas arba informuojama apie kiekvieną jų išsiuntimą Paslaugos Naudotojo įrenginyje. Išsamią informaciją apie slapukų tvarkymo galimybes ir būdus rasite programinės įrangos (interneto naršyklės) nustatymuose.

8. Paslaugos Teikėjas informuoja, kad slapukų naudojimo apribojimas gali turėti įtakos kai kurioms Paslaugos puslapiuose prieinamoms funkcijoms.

šaltinis: http://wszystkoociasteczkach.pl